Dobrý den, mám letenku přes kiwi. Com a letim s air india. Rezervace vyžadovala cislo pasu, ale ten budu mít v době odletu nový, tak jsem zadal číslo OP s tím, že to změním později. Nedošlo mi, že odbavení bude taky dělat kiwi. Můžu letět s novým pasem nebo to mám zmenit? U kiwi budou asi manipulacni poplatky a možná i u letecké společnosti. Nebo to řešit přímo na letišti? Mám obavu, abych odletěl.  Děkuji O.   .

Číslo pasu při rezervaci KIWI

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Dobrý den, mám letenku přes kiwi. Com a letim s air india. Rezervace vyžadovala cislo pasu, ale ten budu mít v době odletu nový, tak jsem zadal číslo OP s tím, že to změním později. Nedošlo mi, že odbavení bude taky dělat kiwi. Můžu letět s novým pasem nebo to mám zmenit? U kiwi budou asi manipulacni poplatky a možná i u letecké společnosti. Nebo to řešit přímo na letišti? Mám obavu, abych odletěl. 

Děkuji O. 

0

Už jsi ve spárech Kiwi a za vše budeš draze platit. Chybama se člověk učí.

Čisla pasů se už většinou nikam nezadávají a pokud se jedná o let z Evropy, vyřešíš to na letišti. Tedy pokud se na číslo nevážou nějaká víza atd.

3 Citovat

Tak standardně se cislo cestovního průkazu uvádí až pri checkinu, ale kiwi ho asi chce driv, nejspis aby mohli chargovat. Je to napsane na jejich stránce v nápovědě, můžete to zmenit u nich v adminu, ale jestli mate standardní balíček služeb, tak co změna to 30 E. 

0 Citovat

Air India spíš smrdí kontrolou karty použité k platbě...

1 Citovat

pri OTA zvycajne sa karta neriesi v takychto pripadoch. tiez som to  zistoval u FlyDubai smerom na Sri Lanku

0 Citovat

Dobrý den, děkuju za odpovědi. 

Ano, byl by tam poplatek 30e, jen jsem nevěděl, jestli se to vztahuje i k číslu dokladu, když check-in je až za měsíc. 

Takže kdybych mezitím pas ztratil a do odletu měl nový, tak stejně platím?

Když nebude zbyti, zaplatím to. 

Jestli je možnost změny na letišti bez participace KIWI a bez poplatku, taj bych šel touto cestou. Ale aby nedělali problémy s odbavením a vzali mě do letadla. Žádná víza nejsou, jedeme jen na 14 dní. O. 

0 Citovat

Ja nevim, ale v zivote nam nikdi nekoukal na cislo pasu, jenom na fotku a jmeno.

0 Citovat

Indové (stejně jako pár dalších zemí) vyžadují od aerolinek seznam cestujících se základními údaji, včetně dokladů - číslo pasu pak člověk zadává při online checkinu nebo ho tam zadá checkinář na letišti, pokud se člověk odbaví na letišti. Data se pak posílaj v době odletu letadla z posledního non-indického letiště do indie.

Kiwi to číslo dokladu chce, aby člověka odbavilo, protože to po nich bude chtít aerolinka.  

To, co a jak s tím dělat, bude zejména záviset na tom, co za letenku z toho kiwi máte - tedy zejména to, jestli je ta letenka na jedné skutečné rezervaci nebo se jedná o fejkovou kiwi slepeninu (předpokládám, že teda letíte s přestupem z Prahy, jinak nevidím důvod, proč jste to kupovali přes kiwi)

Varianta "Máte to na jedný rezervaci"
To je ta lepší varianta - hned v Praze se normálně odbavíte s novým pasem. Checkinář tam zadá nový číslo pasu, a život jde dál

Varianta "Máte kiwi slepeninu"
To je ta horší varianta - v Praze vás na ten následný let do Indie neodbaví (čili tam nedají ani jiný číslo pasu). Čili v místě, kde budete přestupovat na let do Indie vyběhnout, a normálně se odbavit na ten let (pokud na to budete mít čas).

No, a ještě tedy jedna možnost - ale nevím, jak je reálná, bo nevím, co vám Kiwi všechno pošle - Až vám kiwi pošle boarding pasy, tak by na něm (nebo v emailu) při troše štěstí mohl být kod rezervace aerolinky, a ne ten jejich fejk. V tu chvíli se pak můžete normálně přihlásit přes web Air Indie do jejich správy rezervací, a pokud Air Indie má možnost "zrušit checkin" a odbavit se znova, tak se přeodbavit. 

1 Citovat

Pokud jde o variantu Kiwi slepenina, tak jako bonus tam může být zaplacení víza, protože v tu chvíli o žádný transit nepůjde. 

0 Citovat

Letíme z Vídně, přestup v Indii směr Bangkok. Oba lety air India. První zkušenost s cestováním po vlastní ose, asi proto kiwi... 

Nevím, jakou variantu mám, ale určitě budu mít čas, cestou tam je dlouhé okno, zpátky už jen hodina.

Takže jestli jsem správně pochopil, kiwi mě odbavi online, jak to aerolinky zpřístupní a já potom u přepážky na letišti dám pas a když nastane problém s neshodnym číslem, změní ho na všech letenkach, tj. Přestup a zpáteční? Je to takto schudne? 

Co jsem se díval na fotky eticketu air India na google, tak tam je psané, že musím předložit eticket a platny fotodoklad, který byl zmíněný při prvním bookingu. Takže pořád si nejsem jistý, jestli změna pasu v rezervaci je prkotina a jde to vyřešit osobně pri nástupu nebo to nebudou řešit vůbec a nebo pojedu z Vídně domů, což je černý scénář a v takovém případě zaplatím změnu a v klidu odletím. O. 

0 Citovat

1. "první zkušenost s cestováním po vlastní ose a proto kiwi" - no, ale to je přesně naopak :) Kiwi je pro lidi, co jsou zběhlí v cestování, protože vše komplikuje a mystifikuje cestující:) Pro začátečníka je jediné správné místo - web aerolinky. Ale to je už jedno,. Poučení pro příště.

2. když jste to rezervovali, co tam svítilo u přestupu ? bylo tam něco jako "Garance kiwi", "Cestovatelský hack" či jiná podobná free-cool-in hláška?  Pokud ano, máte slepeninu. Nicméně, jestli je to víden - BKK přes Indii s Air India, je celkem vysoká šance, že to bude normální letenka na jedný rezervaci. Pokud máte někde potvrzení od Kiwi, tak to tam taky někde bude napsaný.

3. To s tím dokladem pri bookingu - to tam mají v kontextu, aby vás pustili v Indii na letiště. Tady upřímně snad někdo doplní , kdo byl v indii účely odbavení mimo Indii směr Indie bych v tom neshledával problém. Ve Vídni vam tam daj nový pas, a dál už bude klid.

A příště - žádný kiwi, ani další podvodníky. Jen a jen web aerolinky.

PS: když jsem hledal, jak momentálně Kiwi říká  tomu svýmu slepenci, tak mi drze nabídlo lety s negarantovaným přestupem Ryanair X Ryanair , který měl asi hodinu. To jsou fakt cvoci.

3 Citovat

"První zkušenost s cestováním po vlastní ose, asi proto kiwi..."

Zapletalon to myslel nejspíš tak, že se nechal jako nezkušený nachytat na kiwi, což má pravdu, zvlášť pokud by to nebylo na jedné letence a ještě ta hodina na přestup v Indii cestou zpět...

0 Citovat

Ano, pochopil jsem, že příště kiwi ne. Díval jsem se i přímo na air India, ale na tom kiwi to vyšlo líp (když to půjde vše bez komplikací). Potřebuju konkrétní let, kamarádi už mají letenku koupenou pár týdnů. Dal jsem na cenu. 

 

Nic takového jsem si nevšiml, žádné free-cool-in hlášky. V potvrzení eticketu od kiwi je u přestupu psané "přestup trvající xy nekryje zaruka kiwi". A u všech letů je uvedeno stejné číslo rezervace u dopravce (PNR), jak tam, tak i zpět, což mi dává trochu naději.

... Doplním

Dobře, dostal jsem se na manage booking u air India, tam jde změnit číslo pasu,takže počkám, až budu mít v ruce nový pas. Nicméně nevím, jestli samotný dopravce za tu změnu požaduje poplatek, psal jsem jim včera a zatím bez odpovědi. A jestli nevadí kiwi, že je takto obejdu, aby mě nenahlasili s jedním číslem a dopravce měl jiné. 

Pokud to půjde bez obstrukcí, osobně, na letišti u odbavení, šel bych takto, jen ať nedostanu ledovou sprchu a nejedu potom domů :D

 

0 Citovat

Tyhle letenky s Air India z Vídně do BKK před nějakou dobou proběhly na některých českých letenkových blozích, na 95%  se jedná o klasickou letenku s garantovaným přestupem a problém by neměl být ani se zadáním nového čísla pasu při checkinu na letišti ve Vídni. 

0 Citovat

Zapletalon napsal(a):

Dobře, dostal jsem se na manage booking u air India, tam jde změnit číslo pasu,takže počkám, až budu mít v ruce nový pas. Nicméně nevím, jestli samotný dopravce za tu změnu požaduje poplatek, psal jsem jim včera a zatím bez odpovědi. A jestli nevadí kiwi, že je takto obejdu, aby mě nenahlasili s jedním číslem a dopravce měl jiné. 

 

 

A tak v tom případě to je jedna letenka (super) a máte k dispozici i PNR (taky super - u kiwi to dřív nebylo samozřejmostí ho dostat). 

Pak v klidu změnte pas. Nikdo za to nic chtít nebude. To je jen ze strany kiwi "přivýdělek", když po nich cokoli chcete.

1 Citovat

Mandre napsal(a):

Ja nevim, ale v zivote nam nikdi nekoukal na cislo pasu, jenom na fotku a jmeno.

 

Když jsme se loni vraceli z Afriky, měla jsem na letence staré číslo pasu a letěla jsem už s novým. Při příletu zpět do Prahy mě celníci vytáhli z letadla a chtěli to řešit. Předtím ale tři lety a nikdo to neřešil. 

0 Citovat

Dobře, děkuji za pomoc a odlehčení, změním to u dopravce, až budu mít pas. Na letišti už nepředpokládám další problémy, ale i kdyby, jsem si poměrně jistý, že by to změnili i na místě. Díky vám, je to obrovská podpora. Přeju příjemný víkend :) 

1 Citovat

Pro tyto účely stačí mít s sebou starý i nový pas.

0 Citovat

Což legálně nejde, že. Ledaže by dotyčný měl ty pasy minimálně tři s nějakou  průběžně se překrývající platností. 

0 Citovat

Legálně to jde. Pokud v tom pase máte nějaké dosud platně vízum, naše úřady vám pas na požádání nechají. 

 

0 Citovat

Propadlý pas? Legálně podle mě ne, a proč by nějaká země udělovala vízum za platnost dokladu? 

0 Citovat

Leda tak, ale to je trochu specifická situace a pochybuju, že nastala zrovna v tomto případě.

Edit: asi nebyl myšlen propadlý, ale s brzo končící platností, který majitel neodevzdá při vyzvednutí nového s odkazem na platné vízum do někdy. Ale stejně ho musí odevzdat po skončení platnosti.

0 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

Propadlý pas? Legálně podle mě ne, a proč by nějaká země udělovala vízum za platnost dokladu? 

Proč to dělají, na to vám neodpovím, ale jednou z těch zemí je USA - do pasu vám plácnou 10 leté vízum bez ohledu na to, do kdy vám platí pas. A to vízum v propadlém pase přirozeně i uznávají.

2 Citovat

Přesně tak. Takže cestujete už na nový, ale vízum platí ještě v tom propadlém. 

0 Citovat

Nedávno jsem žádal o nový pas. Paní na úřadě se trochu divila, když na ní v evidenci vykouklo, že už jich mám asi 7 nebo kolik. Jako je jich už skoro plný šuplík. :)

0